Festiwal Zup Świata
22 września-1 października 2017, Warszawa, Krakowskie Przedmieście 66
W PROGRAMIE FESTIWALU
WYKŁADY, PREZENTACJE
- Uroczyste otwarcie festiwalu. Wykład: zupy w literaturze
- Skąd się wzięła zupa; tradycje przyrządzania zup w różnych rejonach świata
- Zupy w Polsce, na stołach królewskich, magnackich, szlacheckich
- Religie i tradycje kulinarne a zdrowie
- Kuchnia tunezyjska
- Niemarnowanie żywności
- Kuchnia kresowa
- Co ma wspólnego ekologia ze zdrowym odżywianiem
- Rodzina + jedzenie = zdrowie
- Zupy naszych sąsiadów – Ukraina
- Czym oddychamy, czyli niezbędne jak …powietrze
- Slim-suplementy, zasada ograniczonego zaufania
- Skuteczna dieta odchudzająca
- Gruzińskie tradycje kulinarne – co się je podczas wesela?
- Zupy a odchudzanie
- Zupy w tatarskiej kulturze kulinarnej
- Śledzik na przystawkę, czyli dlaczego trzeba jeść ryby
- Kuchnia grecka
- Zupy w kuchni cygańskiej
- Pochwała kaszy i ryżu, czyli dobre węglowodany
- Owoce zdrowe, suszone – też
- Zupy kosmonautów
- Zupy w literaturze
- Kuchnia ormiańska
- Zupy w kuchni japońskiej
- Termomix
- Warszawska kranówka jest zdrowa
- Tradycje kulinarne Inków
- Probiotyki i prebiotyki w służbie zdrowia
- Metabolizm jest ważny
- Odżywiamy się zdrowo, nie zakwaszamy
- Skuteczna dieta odchudzająca
- Zupy a odchudzanie
- Zupy świata: najbardziej znane, najdziwniejsze
- Zioła dla wsparcia wątroby, nerek i innych organów
- Orientalne systemy odżywiana
- Żydowskie tradycje kulinarne
- Leczenie jedzeniem, czyli dietoterapia
- Mapa mózgu
- Woda gasi pragnienie, ożywia
- Dlaczego warto jeść warzywa
- Dekalog żywieniowy, czyli co jest najważniejsze w odżywianiu
- Słodycze i stres sprzyjają grzybicy
- Czym nakarmić mózg
- Niemarnowanie żywności
- Tradycje kulinarne Azerbejdżanu
- Dzieci jedzą śmieci, czyli śmieciowe jedzenie
WARSZTATY DLA DZIECI
- Skąd się wzięła zupa, co było pierwsze: zupa, czy garnek?
- Bajki w kulturach świata
- Owoce lepsze niż słodycze – przygotowywanie sałatek
- Co to jest kasza kus-kus i co można z niej zrobić?
- Zupa w naczyniu, które można zjeść
- Dlaczego trzeba cenić pszczoły?
- Z warzywnego ogródka na talerz – które warzywa lepsze
- Tajemnice wody
- Szatkowanie kapusty i kiszenie
- Z warzywnego ogródka na talerz – które warzywa lepsze
- Świat kolorowych kanapek
- Dlaczego bez powietrza nie możemy żyć?
- Powiedz rodzicom: nie wyrzucamy, naprawiamy
- Tajemnice wody
- Nie marnujemy żywności
- Pij wodę z kranu – w Warszawie
- Ozdabianie słoików – zrób prezent mamie
- Szatkowanie kapusty i kiszenie
- Zupa w kubeczku, który można zjeść
- Dlaczego bez powietrza nie możemy żyć?
- Świat kolorowych kanapek
Zapraszamy szkoły i grupy zorganizowane. Czekają na Was ciekawe warsztaty tematyczne, a także atrakcyjne wykłady i prelekcje. Prosimy o wcześniejszą rejestrację pod adresem e-mail: biuro4@wig.waw.pl.
Dodatkowe informacje znajdziecie Państwo na:
Współpraca z mediami:
- Joanna Banasiak – e-mail: festiwal@wig.waw.pl
Kontakt dla wystawców:
- Katarzyna Kaczmarska – e-mail: biuro@wig.waw.pl
Szkolne grupy zorganizowane:
- Tetiana Fedorets – e-mail: biuro4@wig.waw.pl