Polska Izba Makaronu: wojna pokazała, jak istotne są rezerwy żywności

Makaron
Makaron
Fot. Unsplash

Podczas spotkania członków Polskiej Izby Makaronu z Krzysztofem Gwiazdą, Prezesem Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego, rozmawiano na temat bieżącej sytuacji na rynku pszenicy oraz o rosnących cenach energii elektrycznej.

Rosnące ceny energii wywołane kryzysem energetycznym, uderzają w przedsiębiorców i w gospodarstwa domowe. Pojawiają się jednak spore obawy nie tylko o dalszy wzrost cen, lecz także o samą dostępność nośników energii. Wprowadzenie ograniczeń w poborze energii elektrycznej, gazu ziemnego i ciepła to dla branż spożywczych ogromne zagrożenie.

Polska Izba Makaronu i Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego, zaniepokojeni wzrostem cen m.in. energii elektrycznej oraz pszenicy, podjęli wspólny dialog dążących ku poprawie sytuacji w branży rolno-spożywczej.

Podczas spotkania członków Polskiej Izby Makaronu z Krzysztofem Gwiazdą, Prezesem Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego, rozmawiano na temat bieżącej sytuacji na rynku pszenicy oraz o rosnących cenach energii elektrycznej. – Cenę mąki kształtuje rozwój cenowy pszenicy i niestety musimy te koszty przekładać na producentów makaronów. Sektor młynarski również pragnie stabilizacji na rynku, natomiast kluczowy jest bilans produkcji pszenicy na świecie, bo to właśnie ma bezpośrednie przełożenie na jej ceny w Polsce – podkreślał Krzysztof Gwiazda.

Z danych GUS wynika, że żywność w sierpniu była średnio o 3,9 proc. droższa niż rok wcześniej. W tym samym czasie energia zdrożała o 6,1 proc. Produkcja żywności jest jedną z najbardziej energochłonnych, zaraz po transporcie i przemyśle ciężkim. Energii elektrycznej potrzebujemy do wszystkiego od procesów produkcyjnych, po procesy przechowalnicze, chłodnicze, zapewnienie bezpieczeństwa żywności.

Zenon Daniłowski, Prezes Makaronów Polskich, zaznaczył, że to właśnie wojna pokazała, jak bardzo istotne są rezerwy żywności. – W skali globalnej dysponujemy zapasami zbóż na okres jednego miesiąca. W wyniku tego każdy kryzys, epidemia, wojna, susza powoduje potrzebę gromadzenia żywności, budowania jej zapasów, a to skutkuje wzrostem cen. Istnieje potrzeba, aby ten bufor był dużo większy i to jest wyzwanie dla nas wszystkich. – powiedział Daniłowski.

Polska Izba Makaronu podejmuje działania dążące do ochrony konsumentów przed wysokimi wydatkami na żywność oraz ku utrzymaniu rotacji produktów i zachowaniu ciągłości dostaw. W związku z tym:

  • Zwracamy się do producentów makaronów o szczególną dbałość o pełną dostępność makaronów na półkach sklepowych oraz o oddziaływanie na wzrost konsumpcji makaronów poprzez bogata ofertę i wysoką jakość.
  • Apelujemy do dystrybutorów i sieci handlowych o współdziałanie w zakresie zapewnienia ciągłości dostaw i bieżącego reagowania na wzrosty kosztów produkcji.
  • Podejmiemy współdziałanie z młynami dla zapewnienia najwyższej jakości mąki dla produkcji makaronów i jej ciągłych oraz stabilnych dostaw.
  • W rozmowach z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zabiegamy o wpisanie produkcji mąk i makaronów na listę działalności strategicznych, objętych stabilnym zasilaniem w energię elektryczna i ciepło.
Źródło: Polska Izba Makaronu

BBA Transport System

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *