Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady opublikowane 23 kwietnia 2024 r. wprowadza m.in. zmianę w unijnych przepisach dotyczących napojów spirytusowych. Wprowadzają one definicje napojów spirytusowych, które będą mogły być produkowane w Unii Europejskiej. Mają lepiej informować konsumentów o takich wyrobach, jak na przykład okowita. Przepisy wchodzą w życie 13 maja 2024 r.
Obowiązujące przepisy UE dla napojów spirytusowych (rozporządzenie 2019/787), nie określały odrębnej kategorii dla okowit ziemniaczanych. W 2019 r. Komisja Europejska stała na stanowisku, że napoje spirytusowe wytworzone z destylatu ziemniaczanego mogą być klasyfikowane jako okowity z owoców. Taka klasyfikacja nie obejmowało wszystkich metod produkcji destylatów ziemniaczanych stosowanych w Polsce.
W 2022 r. polska podjęła dyskusję w sprawie określenia odrębnej definicji dla okowit ziemniaczanych. Takich, które będą mogły być, podobnie jak whisky/whiskey destylowane do poniżej 94,8 proc. obj. Okowity z ziemniaków będą ponadto wytwarzane z bulw ziemniaków, a nie np. z obierek ziemniaczanych.
Działania te miały na celu wyraźne rozróżnienie poszczególnych napojów spirytusowych. Dzięki uwagom Polski, w oznakowaniu takiego wyrobu można stosować dwie nazwy prawne: „okowita z ziemniaków” jak i „okowita ziemniaczana”. Wydaje się, że ta grupa okowit może stać się polską specjalnością na unijnym rynku.
Czytaj więcej na Nowe nazwy napojów spirytusowych – okowita okowicie nierówna – Polski Portal Rolniczy i Konsumencki