Prawdy o winie

Wino

Wino

W ramach etykiety stołu szczególne miejsce zajmują zasady dotyczące serwowania wina. Ten trunek od wieków jest bardzo popularnym, ale też bardzo wymagającym napojem, towarzyszącym wspólnym posiłkom i przyjęciom oficjalnym.

W restauracji i na przyjęciu wino podawać nam będzie sommelier lub wyznaczony do tego zadania kelner. Jeśli sami w restauracji wybieramy wino z karty, sommelier powinien otworzyć je dla nas przy stoliku i najpierw nalać próbkę degustacyjną osobie dokonującej wyboru. Jeśli degustacja wypadła pozytywnie, tzn. wino nie posiada wad, sommelier nalewa wino najpierw gościom i kobietom, a na końcu gospodarzowi.

Jeśli jesteśmy zaproszeni na przyjęcie bufetowe, wino będzie podawane przez kelnerów lub będzie dostępne w specjalnie wyznaczonym barze. Zazwyczaj do wyboru jest jedno wino białe i jedno czerwone. Podchodzimy wtedy sami do kelnera lub do baru, prosimy o nalanie lub bierzemy gotowy kieliszek z winem do ręki.

Jeśli uczestniczymy w przyjęciu zasiadanym, wino powinno być uwzględnione w menu i dopasowane do serwowanych dań. Kelnerzy podchodzą do stolików i proponują wino wybrane przez gospodarzy do poszczególnych dań. Po napełnieniu kieliszków, kelnerzy odchodzą nie pozostawiając butelek na stole. Kelnerzy obserwują obsługiwane przez siebie stoliki i nie trzeba machać do nich, aby ewentualnie uzupełnili wino w kieliszku.

Kiedy sami jesteśmy gospodarzami przyjęcia, warto z wyprzedzeniem zastanowić się nad dopasowaniem win do podawanych potraw i przygotować odpowiednio kolejne butelki. Czerwone wina, szczególnie dojrzewające wcześniej w beczkach, należy otworzyć na godzinę lub dwie przed podaniem. Uważa się, że długo zamknięte w butelce wino powinno trochę „poodychać”, żeby rozwinąć swoje aromaty. Dalsze rozwijanie aromatów w winie zachodzi już w kieliszku, gdzie możemy mu trochę pomóc kręcąc delikatnie naszym szkłem.

Zarówno w przypadku białego jak i czerwonego, wino powinno być schłodzone, o czym niestety często zapominają rodzimi restauratorzy. Wina musujące podaje się w temperaturze 6-8 stopni i nalewa do 3/4 objętości kieliszka. Wina białe w temperaturze 8-10 stopni i nalewa do połowy objętości kieliszka. Wina czerwone natomiast serwuje się w temperaturze 16-18 stopni i nalewa do 1/3 objętości, czyli do miejsca, gdzie kieliszek jest najszerszy. Każde wino podawane jest w innym odpowiednim dla niego kieliszku, który powinien być wykonany z wysokiej jakości przezroczystego szkła. Takie serwowanie wina pomaga mu rozwinąć się i wydobyć właściwe aromaty. Dodatkowo, warto pamiętać, że do posiłków podajemy tylko wina wytrawne, a podczas picia wina, kieliszek trzymamy wyłącznie za nóżkę, żeby nie ocieplać zbytnio naszego wina i nie zostawiać odcisków palców na szkle. Wino pijemy małymi łykami popijając jedzenie, wznosząc toast, albo po prostu dla czystej przyjemności. Na zdrowie…

foto: Shutterstock


Paweł GrotowskiPaweł Grotowski
Autor jest byłym pracownikiem KPRM i MSZ, prowadzącym obecnie szkolenia i konsultacje z Etykiety Biznesie i Protokołu Dyplomatycznego dla instytucji publicznych oraz biznesu. Osoby i firmy zainteresowane poznaniem zasad protokołu dyplomatycznego i etykiety w biznesie zapraszamy do kontaktu. www.universaltraining.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *