Europosłowie chcą zaostrzenia przepisów, aby ograniczyć marnowanie tekstyliów i żywności

Odzież
Odzież
Fot. Unsplash

Parlament Europejski podjął decyzję, która ma fundamentalne znaczenie dla przyszłości zarządzania odpadami w UE. Przyjęte wnioski mają na celu intensyfikację działań przeciwdziałających marnotrawstwu żywności i tekstyliów.

Założenia Reformy:

  • Zwiększenie wiążących celów redukcji odpadów: Do końca 2030 r., cele mają zostać podniesione do minimum 20% w sektorze przetwórstwa i produkcji żywności oraz 40% na mieszkańca w obszarze handlu detalicznego, restauracji, usług gastronomicznych i gospodarstw domowych.
  • Ocena i ewentualne zwiększenie celów na 2035 r.: Parlament zwraca się do KE o analizę możliwości wprowadzenia jeszcze wyższych celów redukcji odpadów.

Głos Sprawozdawczyni: Sprawozdawczyni, Anna Zalewska, podkreśliła konieczność ukierunkowanych działań, tj.:

  • promowanie produktów mniej estetycznych, ale w pełni wartościowych,
  • walka z nieuczciwymi praktykami rynkowymi,
  • klarowność etykietowania oraz
  • dystrybucja niesprzedanej żywności.

Kontekst Statystyczny:

  • Odpady żywnościowe: UE generuje rocznie 60 milionów ton odpadów żywnościowych, co przekłada się na 131 kg na osobę.
  • Odpady tekstylne: Rocznie powstaje 12,6 miliona ton odpadów tekstylnych, z czego odzież i obuwie stanowią 5,2 mln ton, czyli około 12 kg na osobę.

Reakcja Parlamentu: Przyjęcie sprawozdania jest odpowiedzią na oczekiwania obywateli dotyczące stosowania zasad gospodarki o obiegu zamkniętym i wprowadzenia środków przeciwdziałających marnotrawieniu żywności. Parlament wyraża gotowość do niezwłocznego wdrożenia ambitnej strategii zrównoważonego rozwoju w dziedzinie tekstyliów i podniesienia norm środowiskowych.

Następne Kroki: Sprawą zajmie się nowy Parlament po wyborach europejskich, które odbędą się w dniach 6-9 czerwca.

źródło: PFPZ ZP

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *