a&o Venice Mestre jest pierwszym hostelem w Europie, który osiągnął poziom GreenSign 5. Spośród około 800 obiektów certyfikowanych obecnie przez GreenSign Institute w Europie, tylko 19 osiągnęło ten maksymalny standard zrównoważonego rozwoju.
Dyrektor generalny Francesco Siciliano: „To ogromne uznanie dla naszego wieloletniego zaangażowania w zrównoważone podróże”. Arben Maliqi, Project Manager ESG i HR w berlińskiej sieci hosteli, dodaje: „Ten certyfikat wyznacza od teraz kierunek – a&o Venice Mestre jest naszym wzorem do naśladowania dla wszystkich innych lokalizacji a&o”.
GreenSign poświadcza, że a&o Venice Mestre ma „wzorową strategię zrównoważonego rozwoju” z ponad 90-procentową skutecznością w kluczowych obszarach, takich jak efektywność energetyczna, gospodarka wodna, zarządzanie środowiskiem, zaopatrzenie, zarządzanie jakością i zrównoważony rozwój. Suzann Heinemann, założycielka i CEO GreenSign Institute, wyjaśnia: „Wyjątkowo dobre wyniki a&o Venice w certyfikacji GreenSign są ważnym znakiem dla branży i kamieniem milowym na drodze do neutralności klimatycznej dla największej sieci hosteli w Europie”.
Założony w 2015 roku GreenSign Institute certyfikuje hotele w ramach „unikalnego pięciostopniowego systemu certyfikacji”. Nie tylko sprawdza ich aktualny status, ale także „wskazuje sposoby do doskonalenia i dalszego rozwijania wyników w zakresie zrównoważonego rozwoju”. Do tej pory berlińska firma certyfikowała około 800 hoteli. Tylko trzy procent z nich osiągnęło najwyższy poziom, poziom jakości 5. Certyfikaty GreenSign w zakresie zrównoważonego rozwoju są jednymi z najbardziej prestiżowych w Europie. Oprócz obiektów a&o Venice, także dwa wiedeńskie obiekty, a&o Wien Stadthalle i a&o Wien Hauptbahnhof, uzyskały poziom 4 GreenSign.
„Rosnący trend zrównoważonego rozwoju w branży”
Kategoria hosteli to także zasługa wejścia a&o Venice Mestre do najwyższej ligi zrównoważonego rozwoju. Jak mówi Suzann Heinemann zrównoważony rozwój jest niezależny od wielkości i rodzaju obiektu: „Cieszymy się z rosnącego ducha zrównoważonego rozwoju w branży hotelarskiej i rosnącej gotowości do uzyskania tego typu certyfikatów. To rosnące zainteresowanie wnosi znaczący wkład w ochronę klimatu i daje nam nadzieję”.
Mało plastiku, tylko regionalne jedzenie i wspieranie sztuki
Audyt GreenSign jest kompleksowy: sprawdzane są zarządzanie i komunikacja, środowisko (energia, woda, odpady), bioróżnorodność i dziedzictwo kulturowe, zakupy, regionalność i transport, kontrola jakości, zrównoważony rozwój, odpowiedzialność społeczna i ekonomiczna. Działania w a&o Venice obejmują między innymi:
- Unikanie plastiku w barze: butelki i szklanki w 80 procentach wolne od plastiku;
- Korzystanie z żywności od lokalnych/regionalnych producentów;
- Wspieranie lokalnych rzemieślników i artystów, którzy wystawiają i sprzedają swoje prace w a&o.
Od niedawna kompostowniki na dachu domu przetwarzają odpady organiczne ze śniadań i kolacji. Dzięki temu rośliny w hostelu korzystają z nawozu bogatego w składniki odżywcze.
Arben Maliqi: „Naszym celem jest bycie pierwszą europejską siecią hosteli, która będzie neutralna pod względem emisji CO2 w 2025 roku. Dla nas zero netto oznacza zredukowanie naszego własnego śladu ekologicznego do minimum i zrekompensowanie reszty”. a&o jest już jedyną siecią hosteli w Europie, która pokazuje indywidualną wartość emisji CO2 na wszystkich rezerwacjach i fakturach gości.