Przyjęcie zasiadane

Etykieta w biznesie

Przyjęcie zasiadane jest bardziej formalne od bufetowego. Od gospodarzy wymaga się wysłania zaproszenia z około dwutygodniowym wyprzedzeniem, następnie dokładnego potwierdzenia obecności. Czasem obecność ustala się wcześniej telefonicznie, a zaproszenia wysyła dopiero po potwierdzeniu. Korzystamy wtedy z formuły „PM – pour memoir” (dla pamięci). Po potwierdzeniu obecności gospodarze muszą rozsadzić wszystkich gości przy stole/stołach zgodnie z zasadami precedencji.

Etykieta w biznesie

W celu wskazania gościom ich miejsc przy stołach wykorzystuje się wystawiony przed salą jadalną plan stołu, wizytówki ustawione przy nakryciach,
a przy bardzo dużych przyjęciach tzw. dołapki. Są to karteczki wręczane wszystkim gościom z zaznaczonym miejscem przy jednym ze stołów.

Obecnie, przy organizacji dużych przyjęć stosuje się 8- lub 10- osobowe okrągłe stoły. Nakrycie stołu powinno być proste ale eleganckie, obrus biały, zastawa biała lub kremowa z niewielkimi ornamentami, szkło klasyczne, przezroczyste. Rolą gospodarza i jego współpracowników jest też przygotowanie interesującego menu i podanie wszystkich dań we właściwy sposób i w odpowiednim tempie. Napoje, wino i alkohole podawane są bezpośrednio do stołu przez kelnerów. Butelek nie pozostawia się na stołach.

Zwyczajowo przyjęcie zasiadane poprzedzone jest trwającym około 10 minut aperitifem, podczas którego goście schodzą się i zbierają się w jednej z sal. Podawane są wtedy drinki mające za zadanie pobudzenie apetytu. Przyjęcie rozpoczyna się od powitania gości przez Gospodarza, a czasem także od prezentacji wszystkich gości przez Mistrza Ceremonii. W dyplomacji przyjęcia zasiadane wydawane o godzinie 12.00 lub 13.00 nazywamy śniadaniami oficjalnymi. W świecie biznesu nazwiemy ten posiłek lunchem, który także może mieć charakter roboczy lub bardzo oficjalny.

Przyjęcia wieczorne wydawane o godzinie 19.00 lub 20.00 i nazywamy obiadami oficjalnymi. Jeśli przy wejściu na salę jadalną gości otrzymują kieliszki z szampanem znaczy to, że kolejnym elementem będzie toast wygłoszony przez Gospodarza a następnie przez Honorowego Gościa. W przypadku śniadań i obiadów wydawanych na cześć głów państw i szefów przed posiłkiem odgrywane są także hymny narodowe. Takie przyjęcie może trwać dłużej niż przyjęcie bufetowe. Przyjęcie zasiadane kończy się, kiedy od stołu wstaje Gospodarz i Gość Honorowy. Opuszczenie przyjęcia w jego trakcie jest uważane jako poważny nietakt. Strój gości reguluje dopisek na zaproszeniu: dark suit (ciemny garnitur) lub black tie (smoking, długa suknia). Przyjęcie wieczorne kończy digestifem, podczas którego przy kieliszku czegoś mocniejszego można porozmawiać z osobami, z którymi nie siedziało się przy jednym stole. W takiej formule firma może przyjęcie jubileuszowe lub przyjąć w ten sposób bardzo ważnego dla siebie gościa.

Paweł Grotowski
rys. Joanna Tatarska


Autor jest byłym pracownikiem KPRM i MSZ, prowadzącym obecnie szkolenia i konsultacje z Etykiety Biznesie i Protokołu Dyplomatycznego dla instytucji publicznych oraz biznesu.

Firmy i przedsiębiorców zainteresowanych pogłębieniem swojej wiedzy na temat Etykiety w Biznesie zapraszamy do kontaktu: protokol.szkolenia@wp.pl

 


Zapraszamy na szkolenie „Etykieta w biznesie z elementami protokołu dyplomatycznego”

Uczestnicy szkolenia poszerzają zasób swoich kompetencji miękkich, niezbędnych w komunikacji interpersonalnej, pracy zespołowej, czy realizacji projektów międzyinstytucjonalnych. Nabywają pewności siebie w relacjach służbowych i oficjalnych, co przekłada się na bardziej efektywną pracę, organizację spotkań i wizyt na najwyższym szczeblu z udziałem krajowych i zagranicznych gości. Zdobyta wiedza i umiejętności pozwalają na szybką i właściwą reakcję w niespodziewanych sytuacjach, umiejętne adoptowanie się do nowych okoliczności, zdobywanie nowych znajomości zawodowych oraz przede wszystkim budowę pozytywnego zewnętrznego wizerunku instytucji w relacjach krajowych i zagranicznych.

Więcej informacji znajdą Państwo tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *