Aronia – wyrastamy na potęgę

Aronia

Aronia

Polskim hitem eksportowym w przeszłości były: szynka Krakus i wódka. Potem doszły jeszcze jabłka oraz tzw. owoce miękkie, w których ostatnio zaczyna nas przeganiać Ukraina. Ale pojawiają się nowe specjalności – wyrastamy na przykład na potęgę w uprawie różnego rodzaju ziół. A kto z Państwa wie, że jesteśmy również bardzo znaczącym producentem i eksporterem aronii oraz przetworów z niej…

Aronia jest jednym z najzdrowszych owoców świata. Owoce posiadają bardzo dużo polifenoli oraz innych związków, które są przeciwutleniaczami, czyli walczą z wolnymi rodnikami. Owoce mają także działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwalergiczne, przeciwzakrzepowe oraz przeciwzapalne.

Dlaczego cenimy aronię?

Owoce i przetwory mogę więc być skuteczne w zwalczaniu wielu chorób o podłożu cywilizacyjnym lub pomóc w profilaktyce tych chorób. Aronia szczególnie polecana jest osobom chorym na nadciśnienie tętnicze, gdyż wpływa na jego obniżenie. Wskazana jest także dla chorych na cukrzycę.

Picie soku zalecane jest również w wielu innych chorobach. Aronia jest bogatym źródłem wielu witamin i mikroelementów, które wspomagają układ odpornościowy. Oczyszcza także organizm z toksyn, zmniejsza napięcie i stres oraz łagodzi skutki negatywnego oddziaływania stresu na organizm. Łagodzi skutki szkodliwego promieniowania oraz dolegliwości związane z chorobami trzustki i wątroby. Z tego względu zalecana jest nawet w profilaktyce w chorób nowotworowych.

Ze względu na wysoką zawartość antocyjanów, czyli związków nadających owocom ciemną barwę, posiadających właściwości przeciwutleniające, można aronię nazwać prawdziwym eliksirem młodości. Opóźnia bowiem procesy starzenia, sprzyja też odchudzaniu.

Eko-Aronia Agnieszka Chilicka

Tradycyjnie znad Biebrzy

Znaczącym na polskim rynku producentem aronii i jej przetworów jest firma rodzinna Eko-Aronia Agnieszka Chilicka ze Sztabina w województwie podlaskim. Prowadzi ona gospodarstwo rolne z ekologiczną plantację aronii czarnoowocowej położone na terenie Biebrzańskiego Parku Narodowego. Produkuje ekologiczny sok, wytwarzany tradycyjną metodą. Z owoców wytwarza się także ekstrakty w pigułkach, konfitury. A także kosmetyki: kremy do twarzy, balsam do ciała, tonik do twarzy i krem do rąk.

Aby zapewnić swoim klientom przetwory najwyższej jakości, firma współpracuje z uczelniami naukowymi, takimi jak : Warszawski Uniwersytet Medyczny, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, Instytut Sadownictwa w Skierniewicach, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.

Kierunek Chiny

W Polsce produkuje się około 60 tys. ton tych owoców rocznie, czyli 90 procent światowej produkcji. Na eksport aronia trafia głównie w postaci koncentratu, soków, suszu, mrożonek. Ponad 90 proc. aronii od razu, po zbiorach, przerabia się na koncentrat, susz, mrożoną aronię i soki. Z reszty wytwarza się herbaty, kosmetyki i suplementy diety.

Polskie wyroby z aronii sprzedawane są na rynku krajowym i na rynkach zagranicznych. Większość koncentratu kupują Amerykanie, kraje Europy Zachodniej i Wschodniej.

W ostatnich latach eksport rozwinął się do takich krajów, jak: Chorwacja, Czarnogóra, Grecja, Węgry, Słowacja, Czechy, USA, Kanada, Korea Południowa, Japonia.

Obecnie podjęto także – przy wsparciu środków unijnych – kampanię promocji polskiej aronii na ryku chińskim.

Ada Kostrz-Kostecka
www.zdrowezycie.edu.pl

Eko-Aronia Agnieszka Chilicka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *